Blog

Gelişmiş İş – Risk Analizi Nedir?

İş-Risk Analizi, işyeri çalışanlarının yaptıkları işlerin tanımlanması, iş tanımlarında göre iş kazası ve meslek hastalığı risklerinin belirlenerek gereken önlemlerin neler olduğunun tespit edilmesi sürecidir. Olabilecek iş kazalarının neredeyse tamamına yakın bir kısmı ve meslek hastalıklarının önemli bir bölümü iş-risk analizi ile öngörülebilir.

Mevzuatımızda tanımlanan iş kazalarının neredeyse tamamına yakını bir iş yapılırken meydana gelmektedir. Örneğin; kapağı açarken bileğin burkulması, vidayı sıkarken elinin yaralanması, çiviyi çakarken çekici parmağına vurması, kaynak yaparken çıkan dumandan zehirlenmek, yeri silerken belini incitmesi gibi. Bu durumlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesinde İş Kazası olarak tanımlanmıştır. Çalışanlar bu işlerden herhangi birini yaparken hastalanabilir. Bu durum da ilgili kanunun 14. Maddesinde Meslek Hastalığı olarak tanımlanmıştır.

İş-Risk Analizinin amaca uygun bir şekilde yapılması ve oluşabilecek riskleri öngörebilmek için çalışmanın her birim ve her ünvan için ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Ağaç İSG’nin sunduğu Turkosistem metodunun içeriğinde yer alan Gelişmiş İş-Risk Analizi ile bunu yapmak mümkün hale geliyor. Her çalışan ve ünvan için ayrı ayrı analiz yapılmasını sağlayan bu metod sayesinde tüm bilgiler sistematik olarak listelenir ve ortaya çıkan ağaç ile olabilecek meslek hastalıkları, kritik işler ve sağlık kısıtlamaları belirlenebilmektedir. Bu şekilde, çalışanlar arasında da bir farkındalık yaratılarak, bir işyerinin her bir bölümünde yapılan bütün işlere ait risklerin işyerinin bütünündeki riskler içindeki toplam dağılımını, herhangi bir ünvana sahip bütün işlerdeki risklerin her birinin, aynı ünvana ait tüm risklere dağılımını tek tek görüyor ve detaylı analizle işyerimizin hem mevzuata uygunluğunu sağlıyor, hem de iş kazaları ve meslek hastalıkları riskini sıfıra indirmiş oluyoruz.

Yapılan tüm analizler, Ağaç İSG’nin kapsamlı raporlama özelliği ile, işyerimizde olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının neler olduğunu ve önlemek adına yapılması gereken düzenleyici ve önleyici çalışmaların neler olduğu raporlanmaktadır. Rapor doğrultusunda, düzenleyici ve önleyici çalışmalarla ilgili bir plan hazırlanarak, iç kaynaklar kullanılarak yapılacak iyileştirmeler, mal veya hizmet satınalmada yapılacak iyileştirmeler ve proje geliştirmede yapılacak iyileştirmeler belirlenebilmektedir.

Ağaç İSG’nin Gelişmiş İş-Risk Analizini içeren programını www.agacisg.com adresinde oluşturacağınız hesap ile hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.


E-Reçete Uygulaması ve E-Reçete Yazılımı Nedir?

E-reçete sistemi, siteme entegre olan doktor tarafından elektronik ortamda reçete numarası ile hazırlanan bir sistemdir. İlaç elektronik ortamda yazılır ve elektronik imza aracılığıyla hasta dosyasına işlenir. Doktor tarafından tüm ilaç bilgileri girildikten sonra e-reçete sisteme yönlendirme yapılır ve sistem otomatik olarak sadece o reçeteye özel numara verir. E-reçete hazırlanırken doktorun sisteme girdiği bilgiler başhekim tarafından da kontrol edilmektedir. Reçete sistem aracılığıyla otomatik olarak başhekime ulaşır ve başhekimin onayını bekler. Onaylanan e-reçete numarası hastaya verilir. Hasta, bu numara ile eczaneye gider ve eczacı sistemden numarayı girerek reçeteye ulaşır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün 02.10.2017 tarihinde yayımladığı İşyeri Hekimliklerinde e-reçete konulu duyurusu ile işyeri hekimliklerinin 31.12.2017 tarihine kadar “SGK Kurumsal Hekim Şifreli” ve “Güvenlikli Elektronik İmzalı” e-reçete uygulaması için alt yapı hazırlıklarının tamamlanması gerektiği belirtilmiştir.

Sistemin kullanılabilmesi için öncelikle İSG-KATİP sistemine kayıt olunması ve e-Devlet kapısı üzerinden e-Devlet Şifresi, Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı seçeneklerinden herhangi birisiyle giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme girişler sadece e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Hizmet Alan İşyerleri için sadece SGK E-Bildirge Kullanıcıları sisteme giriş yapabilmektedir.

İşyeri Hekimlerinin e-reçete yazabilmeleri için yapmaları gereken işlemler; temel olarak 6 aşamanın tamamlanmasıyla mümkün olmaktadır:

İşyeri Hekimi Bilgi Doğrulama Şartları:

  • Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası Veritabanında Kayıtlı Olmak
  • İSG-KATİP Sisteminde Geçerli İşyeri Hekimliği Sertifikası Sahibi Olmak
  • İSG_KATİP Sisteminde Onaylı Bir İşyeri Hekimliği Sözleşmesi Olmak

Yazılım Programı Üzerinden E-Reçete Onaylama Şartları:

  • Tesis Kodu (11XX9903, XX İl Plaka Kodu) Tanımlanmış Olmak
  • Elektronik İmza (USB Dongle ve Pin Kodu) Sahibi Olmak
  • E-reçete Yazma Programı Sahibi Olmak

İşyeri hekimlerinin e-reçete yazabilmeleri için e-reçete yazabilen bir Yazılım Programı’na sahip olmaları gerekmektedir. E-reçete entegrasyonuna sahip Ağaç İSG’yi kullanabilmek için www.agacisg.com adresinden üyelik kaydı oluşturabilirsiniz. Üyelik kaydı, Bireysel (OSGB) ve Kurumsal olmak üzere iki türlü oluşturulabilmektedir.

Detaylı bilgi ve teknik destek için iletişim hattımız 0312 227 57 77


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İBYS Entegrasyonu Yetkili Firmaların Listesini Yayınladı

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kurumlara sağlanacak karar destek sisteminin ön hazırlığını oluşturmak ve mevcut verilerin anlamlandırılması amacıyla geliştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) için kurum ve kuruluşların sisteme entegrasyonunu sağlamakla yetkili İBYS entegrasyonuna yetkili yazılım firmalarının listesi yayınlandı.

İSG alanında işyerlerinden elde edilecek veriler ve mevcut veriler ışığında bütünleşik bir bakış açısı ile önleyici strateji geliştirilmesine hizmet edecek olan Bilgi Yönetim Sistemi ile birlikte sektörel ve bölgesel farklılıklar içerisinde alınması gereken önlemlerin önceliklendirilmesine büyük katkı sağlamak amaçlanıyor.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İBYS Entegrasyonuna ilişkin açıklamanın yer aldığı https://ibys.csgb.gov.tr adresinde detaylandırılan bilgilendirmede, söz konusu sistem aracılığı ile 6331 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Bakanlık, bu Kanuna göre yapılacak iş ve işlemlere ait her türlü belge veya bilgiyi, elektronik ve benzeri ortamlar üzerinden isteyebilir, arşivleyebilir, bu ortamlar üzerinden onay, yetki, bilgi ve belge verebilir." hükmüne dayanarak sektöre ve bölgeye özgü veri toplama süreci başlatılacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, İSG hizmeti almakla yükümlü işyerleri için veri gönderimi yükümlülüğü 01.07.2018 tarihinde başlanacağı belirtilmekte oluğ, yayınlanacak veri setleri doğrultusunda ilgili verilerin İSG yazılımları aracılığıyla gönderiminin başlatılacağı belirtilmektedir.

Hizmet alan işveren ne yapmalı

İSG Hizmetlerine ilişkin ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüğünü Bakanlıkça yetkilendirilen birimlerden (OSGB veya TSMB) alarak yerine getiren işverenler İSG yazılımı almakla yükümlü değillerdir. Ancak iş sağlığı ve güvenliği hizmetini aldıkları birimlerce yetkili bir yazılımın kullanılmakta olduğunun işverenlerce teyit edilmesi önem arz etmektedir. İşveren dilerse kendi temin edeceği tescilli bir yazılımı kullanabilecektir.

Görevlendirme yapan işveren ne yapmalı

İSG Hizmetlerine ilişkin yükümlülüğün işyerinde uygun nitelikteki çalışanlar arasından görevlendirilmesi suretiyle yerine getirildiği durumlarda; işverenin, görevlendirdiği kişilerin 01.06.2018 tarihine kadar tescil edilmiş bir İSG yazılımı kullandığını teyit etmesi gerekmektedir.

Ağaç Yazılım A.Ş., İBYS Entegrasyonu için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olup, yayınlanan listeyi görmek için; https://ibys.csgb.gov.tr

Kaynak: T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İBYS internet sitesi


İBYS Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında karar destek sisteminin ön hazırlığını oluşturmak ve mevcut verilerin anlamlandırılması amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) geliştirilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) ile İSG alanında işyerlerinden edinilecek ve hali hazırda mevcut verilerin ışığında bütünleşik bir bakış açısı ile önleyici strateji geliştirilmesine katkı verilmesi hedeflenmektedir. İBYS’nin etkin kullanımı ile işyerlerinin sektörel ve bölgesel farklılıklarının gözetilerek önlemlerin önceliklendirilmesi amaçlanmıştır.

Söz konusu sistem aracılığı ile 6331 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Bakanlık, bu Kanuna göre yapılacak iş ve işlemlere ait her türlü belge veya bilgiyi, elektronik ve benzeri ortamlar üzerinden isteyebilir, arşivleyebilir, bu ortamlar üzerinden onay, yetki, bilgi ve belge verebilir." hükmüne dayanarak sektöre ve bölgeye özgü veri toplama süreci başlatılmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından 27 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan 2018-1 sayılı mevzuat hükümleri doğrultusunda; 3146 Sayılı Kanunun 12 nci maddesi ile; ulusal politikalar belirlemek, etkin denetim sağlamak amacıyla gerekli önerilerde bulunmak ve sonuçlarını izlemek, iş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştırma çalışmalarını planlamak, programlamak ve uygulanmasını sağlamak, faaliyet konuları ile ilgili yayın ve dokümantasyon çalışmaları yapmak ve istatistikleri düzenlemek İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevlerinden sayılmıştır. Ayrıca, 6331 Sayılı Kanunun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Bakanlık, bu Kanuna göre yapılacak iş ve işlemlere ait her türlü belge veya bilgiyi, elektronik ve benzeri ortamlar üzerinden isteyebilir, arşivleyebilir, bu ortamlar üzerinden onay, yetki, bilgi ve belge verebilir" hükmü gereğince İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak yürütülen iş ve işlemler hakkında elektronik ortamda bilgi ve belgelerin toplanması Bakanlıkları tarafından yürütülmektedir. Bahsi geçen mevzuat hükümleri doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görev alan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelleri ile kendi işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenen işveren veya işveren vekillerinin elektronik ortamda göndereceği veriler ile gönderime esas usul ve esaslar açıklanmıştır. Bahse konu Genelge ile düzenlenen bildirimler taraflar için mevzuatta belirtilen diğer bildirim ve benzeri yükümlülükleri ortadan kaldırmayacağı hükmü yer almaktadır.

İBYS Entegratör firmaları, İSGGM tarafında istenen veri setlerini oluşturabilecek yazılımları talep eden Yetkili Kurumlara ve İSG Profesyonellerine sağlamak yükümlülüğündedir. İBYS için kullanılacak ve entegratör firmalarca geliştirilen tüm uygulama yazılımlarının Bakanlıkça belirlenen ve İSGGM tarafından ilan edilen veri setlerine uygun şekilde veri hazırlaması ve metotlarda belirtilen yöntemler ile veri aktarımını sağlayabiliyor olması zorunludur.

Veri aktarımında ve üretiminde İSGGM tarafından yapılması istenen diğer web servisler aracılığıyla aktarımı entegratör firma tarafından sağlanacaktır.

Genelge için tıklayınız