İş-Risk Analizi, işyeri çalışanlarının yaptıkları işlerin tanımlanması, iş tanımlarında göre iş kazası ve meslek hastalığı risklerinin belirlenerek gereken önlemlerin neler olduğunun tespit edilmesi sürecidir. Olabilecek iş kazalarının neredeyse tamamına yakın bir kısmı ve meslek hastalıklarının önemli bir bölümü iş-risk analizi ile öngörülebilir.
Mevzuatımızda tanımlanan iş kazalarının neredeyse tamamına yakını bir iş yapılırken meydana gelmektedir. Örneğin; kapağı açarken bileğin burkulması, vidayı sıkarken elinin yaralanması, çiviyi çakarken çekici parmağına vurması, kaynak yaparken çıkan dumandan zehirlenmek, yeri silerken belini incitmesi gibi. Bu durumlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesinde İş Kazası olarak tanımlanmıştır. Çalışanlar bu işlerden herhangi birini yaparken hastalanabilir. Bu durum da ilgili kanunun 14. Maddesinde Meslek Hastalığı olarak tanımlanmıştır.
İş-Risk Analizinin amaca uygun bir şekilde yapılması ve oluşabilecek riskleri öngörebilmek için çalışmanın her birim ve her ünvan için ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Ağaç İSG’nin sunduğu Turkosistem metodunun içeriğinde yer alan Gelişmiş İş-Risk Analizi ile bunu yapmak mümkün hale geliyor. Her çalışan ve ünvan için ayrı ayrı analiz yapılmasını sağlayan bu metod sayesinde tüm bilgiler sistematik olarak listelenir ve ortaya çıkan ağaç ile olabilecek meslek hastalıkları, kritik işler ve sağlık kısıtlamaları belirlenebilmektedir. Bu şekilde, çalışanlar arasında da bir farkındalık yaratılarak, bir işyerinin her bir bölümünde yapılan bütün işlere ait risklerin işyerinin bütünündeki riskler içindeki toplam dağılımını, herhangi bir ünvana sahip bütün işlerdeki risklerin her birinin, aynı ünvana ait tüm risklere dağılımını tek tek görüyor ve detaylı analizle işyerimizin hem mevzuata uygunluğunu sağlıyor, hem de iş kazaları ve meslek hastalıkları riskini sıfıra indirmiş oluyoruz.
Yapılan tüm analizler, Ağaç İSG’nin kapsamlı raporlama özelliği ile, işyerimizde olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının neler olduğunu ve önlemek adına yapılması gereken düzenleyici ve önleyici çalışmaların neler olduğu raporlanmaktadır. Rapor doğrultusunda, düzenleyici ve önleyici çalışmalarla ilgili bir plan hazırlanarak, iç kaynaklar kullanılarak yapılacak iyileştirmeler, mal veya hizmet satınalmada yapılacak iyileştirmeler ve proje geliştirmede yapılacak iyileştirmeler belirlenebilmektedir.
Ağaç İSG’nin Gelişmiş İş-Risk Analizini içeren programını www.agacisg.com adresinde oluşturacağınız hesap ile hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.